Szolovej

Szolovej

Porosenko az orosz jelenléttel magyarázta Donyeck nyomorúságát

2016. szeptember 01. - Razbojnyik

Donyeck lakosainak nincs munkájuk, akik pedig mégis dolgoznak mindezt "éhbérért" teszik, hála az orosz jelenlétnek - jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök a Mariupolban tartott fellépése során, melyet a "112"-es tévécsatorna közvetített.

 "Hála a mariupoli vállalkozásoknak a helyi átlagbér 7422 grivnya (nagyjából 80 ezer forint). Kijevet követően ez a második az országban. Nézzék meg, hogy mekkora jelenleg az átlagbér Donyeckben. A válasz egyszerű: mivel az 1823 vállalkozásból 1200 nem tevékenykedik, így nincs munka, a munkanélküliség minden képzeletet felülmúl, a fizetések siralmasak, az árak a fellegekben. Mindez a béke megbontásának a következménye. Bárhová is vonult be Oroszország, ott nem volt boldogság" - mondta Porosenko.

Az államfő kifejezte meggyőződését, hogy Donbassz szeretné a háború végét és "az agresszor távozását". Ezen kívül Porosenko véleménye szerint a régió lakosai, akárcsak egész Ukrajna, hatékony, átlátható és tisztességes hatalmat, valamint hatékony gazdaságot és méltó életet szeretnének.

Elnöksége kezdete óta ez már a második mariupoli látogatása Porosenkónak. Az első folyamán, 2014 novemberében, még a Donbassz elleni de facto gazdasági blokád létesítése előtt kijelentette, hogy a DNK és az LNK területén élő gyerekek "a pincékben fognak ücsörögni". "Nekünk lesz munkánk - nekik nem. Nálunk lesz nyugdíj - náluk nem. Nálunk a gyerekek iskolába és játszótérre fognak menni, ám az ő gyerekeik a pincékben fognak ücsörögni. Pontosan ezért fogjuk megnyerni ezt a háborút" - mondta.

A donbasszi fegyveres konfliktus 2014 tavaszán robbant ki, miután Kijev megpróbálta erővel elfojtani a donyecki és luganszki politikai megmozdulásokat. Ukrajna rendszeresen azzal vádolja Oroszországot, hogy az hadműveleteket folytat délkeleti területein, ám Moszkva tagadja ezeket a vádakat, mondván nincsenek bizonyítékok.

 

Eredeti cikk: https://lenta.ru/news/2016/08/31/porohogolic/

 

süti beállítások módosítása