Szolovej

Szolovej

Elhagyta Oroszországot a kínzásos videót nyilvánosságra hozó ügyvédnő

2018. július 24. - Razbojnyik

Elhagyta Oroszországot Irina Birjukova – írja a Kommerszant.ru. Birjukova volt az az ügyvédnő, aki átadta a Novaja Gazeta újságírói számára azt a videót, amelyen a jaroszlavli terület 1-es számú javítótelep egyik foglyának megkínzása látható.

Július 21-én, egy nappal azt követően, hogy nyilvánosságra került a Jevgenyij Makarov fogoly megkínzásáról szóló videó, Irina Birjukova elhagyta Oroszországot. Birjukova volt az az ügyvédnő, aki a szóban forgó felvételt eljuttatta a Novaja Gazeta újságíróinak. Az ügyvédnő állami védelmet kért saját maga és családja számára a hivatalos orosz szervektől, ugyanis megfenyegették őt.

Az ügyvédnő a videó nyilvánosságra hozatalán kívül szorgalmazta a kínzásban közvetlenül részt vevő személyek elbocsátását, illetve vizsgálat lefolytatását a jaroszlavli terület nyomozati szerveinél, illetve Jaroszlavl volgántúli nyomozati osztályánál is.

Július 23-án vált ismertté, hogy a szóban forgó javítótelep 6 munkatársát őrizetbe vették, 22-én pedig az intézmény 17 munkatársát elbocsátották.

süti beállítások módosítása