Szolovej

Szolovej

Medvegyev korrupciós hálózata

2017. április 05. - Gorek

Mint ismeretes, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista március elején közzétett egy videót  a youtube-on, amelyben hosszasan bizonygatja, hogy Dmitrij Medvegyev egyáltalán nem az az ártatlan csinovnyik, akinek láttatni szeretné magát. Az általa vezetett Korrupcióellenes Alap igyekszik bebizonyítani, hogy Medvegyev egy hatalmas korrupciós hálózat élén áll. A videó, valamint a szintén a nyomozás eredményeit részletező honlap - https://dimon.navalny.com/#intro - hatására március végén Oroszország szerte tüntetéseket rendeztek, melyek hatására több száz embert vettek őrizetbe. Ennek a nyomozásnak az eredményeit szeretném részletekben közzé tenni.

 

 

Apróság. Egy vicces apróság, mint például egy sportcipő, esetleg egy élénk mintázatú ing képes felfedni még a legrafináltabb gazembert is, képes kiindulóponttá válni annak leleplezéséhez.

Ezúttal is így történt.

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök egy olyan csinovnyik képét alakította ki magáról, akit senki sem vesz komolyan. Leghírhedtebb megnyilvánulásait is inkább gúnyosan emlegetik, semmint haraggal. Elnézően viselkednek vele szemben, mivel nem tűnik valódi gonosztevőnek.

Még azután is, hogy a Korrupcióellenes Alap felfedte Pljoszban található titkos dácsáját – ez volt az egyik legdrágább létesítmény, amit valaha felvett az Alap -, elviekben nem változott meg a róla kialakult vélemény. Akárcsak korábban, most is mindenki azt gondolja, hogy ő egy különc, aki nem találta meg a saját helyét. Egy gyenge akaratú, ám lényegében jó ember, aki a vicces gadgeteket szereti, nem pedig a palotákat.

Hatalmas tévedésben vagyunk. Dmitrij Anatoljevics Medvegyev egyáltalán nem egy vicces különc, akin nevetni lehet. Ő a létrehozója és egyben a vezetője egy hatalmas, sokszintű korrupciós szisztémának. Az Egységes Oroszország kormányzópártjának vezetője szerte az országban rendelkezik ingatlanokkal, hatalmas földbirtokokat birtokol a legelitebb kerületekben, jachtjai, régi magánvillái vannak, mezőgazdasági komplexumok és borpincészetek képezik a tulajdonát Oroszországban és külföldön egyaránt.

Mindezt a vagyont oligarchák kenőpénzeként és állami bankok hiteleként szerezte.

A miniszterelnök és bizalmasai létrehoztak egy bűnözői szisztémát, amely nem offshore-ra alapul – mint általában – hanem nonprofit alapokra. Ez egy nagyon agyafúrt megoldás. Ezen vagyon valódi birtokosát szinte lehetetlen kinyomozni. Mivel a birtokokat a jótékonysági alapokra iratták, így lényegében senkihez sem tartoznak. Medvegyev vagyonát barátai, osztálytársai és bizalmi emberei igazgatják. Ennek a bűnözői szisztémának a struktúrája annyira bonyolult, hogy a felrajzolása hónapokba tellett, és nem tudtuk, hogyan bizonyítsuk, hogy Medvegyevnek köze van ehhez – ám ekkor szerencsénk volt.

A volt elnököt, a jelenlegi miniszterelnököt, a kolosszális korrupciós vagyon birtokosát egy hétköznapi sportcipó fedte fel.

 

Első fejezet

melyben elmeséljük, miként ajándékozott Medvegyev saját magának egy dácsát, valamint megismerkedünk a miniszterelnök fő bizalmi emberével is

 

A Pljoszban található Milovka ősi majorsága, amely Dmitrij Medvegyev birtokát képezi, már ismert a Korrupcióellenes Alap előző nyomozása által. Maga Medvegyev – sajtótitkárán keresztül – tagadja, hogy köze lenne ehhez a dácsához. Teszi mindezt a sok fénykép, a helyi lakosok, de még a hivatalnokok tanúságtétele ellenére is. A miniszterelnök képviselői azt állítják, hogy a majorság nem áll az FSZO - Szövetségi Védelmi Szolgálat - védelme alatt, noha nem csupán Pljoszban, hanem közvetlenül Milovkán is hivatalos alegységük található, ráadásul pontosan az elnöki biztonsági szolgálatáé, amely Medvegyevet is védi. Milovka felett repüléstilalmi zónát létesítettek – ezt semmi sem indokolja, egy dolgot kivéve: a dácsa Dmitrij Medvegyev rezidenciája.

Még egyszer elidőzünk ezen a rezidencián, minthogy ez a medvegyevi szisztéma egyik legfontosabb eleme. Innen indulva a többi vagyont is egy egységes korrupciós hálózatba tudjuk felfűzni.

A birtokon több épület is található: egy 18. századi, felújított magánvilla, egy modern ház medencével és gazdasági épületek is. Milovkán három helikopterleszálló helyezkedik el, sípálya és egy kikötőmóló a jachtok részére. A föld és a házak is kezdetektől fogva a „Dar” (Adomány) alapra vannak írva.

A Dar[1] regionális nonprofit projektek alapja – eléggé ismert szervezet, amely szorosan kapcsolódik Medvegyevhez. Ez az egyik leggazdagabb oroszországi alap.

A sajtó többször is írt a Dar és Szvetlana Medvegyeva Szociális-Kulturális Kezdeményezések Alapja közötti kapcsolatokról. Például az alapoknak közös alapítóik és közös címeik vannak.

A Dar megfigyelőtanácsának elnöke Ilja Jeliszejev. Jeliszejev a Gazprombank alelnöke, Medvegyev évfolyamtársa, barátja és üzlettársa. Ő a miniszterelnök legbizalmasabb embere, ő igazgatja a vagyonokat és ő fogja össze a medvegyevi birtokok szerteágazó rendszerét. Még sokszor fog szó esni róla.

A Dar 2014-ben átadta Milovkát egy másik alap, a Gragyiszlava tulajdonába. Utóbbi a kulturális-történelmi örökség megőrzésével hivatott foglalkozni. Valójában azonban semmiféle köze nincsen a kulturális-történelmi örökséghez. A Gragyiszlava mint önálló alap egyáltalán nem létezik – csupán a Dar munkatársai által kigondolt formáció, amelynek az a célja, hogy még alaposabban elrejtsék a több mint 20 milliárd rubelt érő dácsa és a miniszterelnök közötti kapcsolatot.

A Gragyiszlava elnöke valójában a Dar munkatársa testületi darfund.ru domainű e-mail címmel.

További érvet szolgáltat az ingatlan tulajdoni lapja. Eszerint a Dar egyszerűen odaajándékozta a Gragyiszlavának az ősi birtokot. Nehezen hihető, hogy egy nonprofit társaság képes volt csak úgy minden teketória nélkül egy ilyen értékes birtokot odaadni egy idegen szervezetnek.

A Gragyiszlava alapítója Leonyid Rubcov. Egyelőre ez a név még nem mond semmit, ám türelem, hamarosan ő lesz a szisztéma legfontosabb elemei közötti összekötő láncszem.

Nem Milovka az egyetlen vagyon, amely Pljoszban a Gragyiszlávhoz tartozik. Ugyancsak ez az alap birtokol a város központi részén egy 6 hektáros telket a Karl Marx utca 1. alatt. A tervdokumentáció szerint itt egy szállodakomplexum fog épülni.

Az Ilja Jeliszejev által vezetett Dar alap az ősi birtokot Medvegyev dácsájává változtatta és a dublőr alap Gragyiszlavának ajándékozta. Milovka valódi birtokosa Dmitrij Medvegyev miniszterelnök és családja marad.

Pljoszból 400 km-el közelebb megyünk Moszkvához, méghozzá Rublovkára. Ebben Leonyid Rubcov, a Gragyiszlava alapítója lesz segítségünkre.

 

[1] Formálisan az alapot a legnagyobb orosz gázvállalat, a Novatek részvényesei – Mihelszon és Szimanovszkij – alapították. Az alap törzstőkéje 33 milliárd rubel. Maga Mihelszon azt mondja, hogy nincsen köze az szervezethez.

süti beállítások módosítása