Szolovej

Szolovej

Oroszország korlátozza a Kazahsztánból és Belorussziából jövő cukorimportot

A Mezőgazdasági Minisztérium őket tartja felelősnek az oroszországi cukorpiac problémáiért

2017. szeptember 13. - Gorek

Oroszország korlátozhatja a Kazahsztánból és Belorussziából jövő cukorbehozatalt, nyilatkozta a Vedomosztyinak Alekszandr Tkacsov mezőgazdasági miniszter. Ezek az országok vámmentesen importálják a nyers cukrot, ezt feldolgozzák, majd eladják az olcsó végeredményt, többek között Oroszországban is – magyarázta.

A nyers nádcukor legfontosabb szállítója Brazília: rá esik a világ cukorkereskedelmének több mint a fele – jegyzi meg Jevgenyij Ivanov, az Agrárpiacok Konjunktúra Intézetének vezető szakértője. Az Oroszországba irányuló cukorimportot vámilletékkel korlátozzák: 140-250 dollár egy tonna nyers cukorra és 340 dollár egy tonna fehér cukorra.

Oroszországnak sok hazai cukra van: 2017-ben várhatóan 6,5 millió tonnát fognak gyártani, miközben a felhasználás kb. 5,8 millió tonna lesz (a Mezőgazdasági Minisztérium adatai). „Egyik oldalról nálunk cukortúltermelésről beszélhetünk, a felesleget [700 000 tonnát] exportálnunk kell. Másrészt – ott van a partnerek, Kazahsztán és Belorusszia tisztességtelen politikája, melyek harmadik országok cukrait a mi piacunkon dobják piacra” – magyarázta a miniszter, hozzátéve, hogy ez nyomás alá helyezi a piacot – augusztus elejétől szeptemberig a cukor ára majdnem a felére csökkent – 44 rubelről 26-ra kilogrammonként.

Emiatt az oroszországi cukorgyártók haszon nélkül dolgoznak, panaszkodik Gleb Tyihomirov, a Sucden oroszországi pénzügyi igazgatója.

Ennek eredményeként az oroszországi cukorgyártók versenyképtelenné váltak, mutat rá Tkacsov. Az orosz vállalkozások veszteségesek, sokan csődközeli állapotban vannak. Elmondása szerint a Mezőgazdasági Minisztérium kénytelen elfogadni egy sor hatékony intézkedést az Eurázsiai Gazdasági Unió piacának szabályozására (Oroszország, Belorusszia, Kazahsztán, Kirgizisztán és Örményország gazdasági uniója).

Másképpen jövőre csökkeni fog a vetésterület és romlani fog a gyárak gazdasági helyzete, sorolja Tkacsov: „Fenyegetve van az élelmiszerbiztonság, a függetlenség a cukor terén. Annál inkább, minthogy ma komolyan gondolkodunk az exporton, ebben az irányban zajlanak az első lépések”.

Az EGU országaiban egységes a vámtarifa-politika – emlékeztet az EGU sajtószolgálatának munkatársa. Belorussziában és Oroszországban a nyers cukor behozatala esetén a szokásos behozatali vámilleték van érvényben. Nulla az illeték Kazahsztánban, Kirgizisztánban és Örményországban, amely azzal áll összefüggésben, hogy ezekben az országokban nincsen belföldi termelés – hangsúlyozza az EGU munkatársa. Azonban ezzel a díjszabással csak annyit szállíthatnak ezek az országok, amennyit fogyasztanak: a fogyasztáson felüli szállítást már az egységes tarifa szerinti illeték sújtja.

Belorusszia megtérítheti saját cukorgyártóinak a megfizetett illetéket – meséli két hivatalnok, akik jól ismerik a kérdéssel kapcsolatban zajló vitát. „Arra van szükség, hogy mindenki tisztességesen fizesse a behozatali illetéket, és az államok ezt ne térítsék meg a vállalatoknak. Így fog az összes gyártó azonos feltételek mellett működni” – mondja Makszim Baszov, a Ruszagro vezérigazgatója. Másképp ki kell vonni a cukrot a szabad kereskedelemi szabályozás alól. A belorusz és kazah mezőgazdasági minisztériumok képviselői nem válaszoltak a kérdésekre.

A cukor kedvezményes feltételek közötti importja az EGU partnerországaiba „egyenlőtlen feltételeket” teremt a FÁK országaiban – jegyzi meg Andrej Bogyin, a Szojuzrosszahar vezetőségének igazgatója. Kazahsztán fehér cukrot importál Európából édesipari termékek és italok előállításához , valamint nyers cukrot Brazíliából és Thaiföldről feldolgozásra. Eközben Oroszországban felesleg van, így ez nyomás alá helyezi az egész egységes vámterület piacát – mutat rá Bogyin. Belorusszia pedig bőségesen állítja elő a saját cukrát és folytatja a nyers cukor beszállítását.

A Rossztat – az orosz statisztikai hivatal – adatai szerint Oroszország az első félévben 130 000 tonna fehér cukrot importált a FÁK országaiból. Alapvetően ez Belorussziát jelenti, mutat rá Ivanov, és ezt a Belsztat – a belorusz statisztikai hivatal – adatai is alátámasztják. Az EGU minden országának egységes kereskedelmi politikát kell vinnie – mondja ő -, ám Oroszországban sok éve nincsenek védővámok az importra és a cukor vonatkozásában nincsen kedvezményes rendszer, míg más országokban vannak ilyenek. Régóta létezik ez a probléma, ám idén minden korábbinál aktuálisabbá vált a világpiaci árak csökkenése (30%-os a csökkenés a Szojuzrosszahar szerint), valamint a rekordmagasságú oroszországi termelés miatt.

Mennyi cukrot gyárt és importál Oroszország? A bal oldalon látható az import mértéke ezer tonnában kifejezve a fehér és a nyers cukor vonatkozásában, jobb oldalon pedig a gyártás mértéke millió tonnában kifejezve (fehér répa- és nádcukor). (www.vedomosti.ru)

süti beállítások módosítása