Szolovej

Szolovej

A csehországi zsidók felszólaltak Putyin prágai látogatása ellen

2014. december 22. - Razbojnyik

Csehország zsidó közössége felszólalt Miloš Zeman köztársasági elnök döntése ellen, miszerint meghívta kollégáját, Vlagyimir Putyint az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából rendezendő eseményekre, melyek 2015 januárjában kerülnek megrendezésre – közli a Bloomberg.

A közösség nem tartja helyénvalónak Putyin látogatását. A szervezet közleménye szerint „Oroszország nem tiszteli a nemzetközi megállapodásokat, agresszíven viselkedik és arra használja hatalmát, hogy megszállja egy szomszédos ország területét”.  Ezért Putyin részvétele az eseményeken helytelen, figyelembe véve „a jelenlegi politikai szituációt”, vélik a közösség tagjai.

Miloš Zeman november közepén hívta meg az orosz vezetőt és más, annak idején a hitlerizmus ellen harcoló államok vezetőit, beleértve amerikai, francia és brit kollégáit. A prágai megemlékezések megszervezésével a vezető zsidó szervezetek foglalkoznak.

Miloš Zemant az utóbbi időben éles kritikák érték, amiért támogatja Oroszországot. A cseh elnök nem volt hajlandó elítélni a Krím Oroszországhoz csatolását valamint Kijevre hárította a felelősséget a Kelet-Ukrajnában zajló háborúért.

Az auschwitzi koncentrációs tábor a német megszállás alatt álló Lengyelország területén helyezkedett el. A tábor 1940 és 1945 között létezett. A hivatalos számítások szerint a táborban kb. 1,4 millió embert öltek meg, közülük 1,1 millió zsidót.

http://lenta.ru/news/2014/12/20/jewsagainst/?f

süti beállítások módosítása