Szolovej

Szolovej

Eltemetnék Lenint

2017. április 20. - Gorek

Az Egységes Oroszország és Oroszország Liberális-Demokrata Pártjának képviselői kidolgoztak egy törvénytervezetet, amely Vlagyimir Lenin földi maradványainak eltemetését szabályozná.

„Egy tárcaközi bizottság létrehozását irányoztuk elő, amely a történelmi személyek új sírhelyre való eltemetésével foglalkozna. A bolsevik vezér Vlagyimir Leninről van szó, akinek az eltemetéséhez jelenleg hiányoznak a jogi alapok” – mondta a javaslat egyik szerzője, Vlagyimir Sziszojev.

A Levada-Központ nevű szervezet adatai alapján az oroszok több mint fele úgy gondolja, hogy Lenin testét el kell temetni. Nevezetesen a megkérdezettek 32%-a úgy véli, hogy a sírt a Kreml falánál kell elhelyezni, 26% pedig a szentpétervári Volkovszkoje Temetőt javasolja.

Április elején Volokolamszkij Ilarion metropolita, a Moszkvai Patriarchátus külkapcsolati osztályának elnöke szólított fel Lenin testének eltávolítására. Az Oroszországi Pravoszláv Egyház képviselője szerint a hóhérokat nem kell közszemlére tenni.

Azonban nem támogatja mindenki az ötletet. Valerij Raskin, a Kommunista Párt Központi Bizottságának elnökhelyettese a törvénytervezet kidolgozóit olyan vámpírokhoz hasonlította, akik a társadalomban keltett ellenségeskedésből táplálkoznak. Szerinte akik ráuntak a stabil társadalomra most azzal foglalkoznak, hogy átírják a történelmet. A kommunista politikus szerint elődeik törvényes alapokon döntöttek Lenin mauzóleumának létrehozásáról, ráadásul az ma már a UNESCO védelme alatt áll.

A rendező Vlagyimir Bortko, aki szintén a Kommunista Párt dumai frakciójának tagja, biztosra veszi, hogy a törvénytervezetet elutasítják. Szerinte a törvény megsérti egy nagy ember emlékét és szükségtelen szakadást idéz elő a társadalomban.

Lenin Mauzóleumát 1990-ben vették fel a UNESCO világörökségi listájára. Azok az államok, melyek területén az UNESCO listáján lévő objektumot helyezkednek el, kötelezettséget vállalnak azok megóvására.

lenta.ru

süti beállítások módosítása