Szolovej

Szolovej

Litvánia kerítést épít az orosz határra

Decemberre egy kétméteres fémkerítés fog állni a litván-orosz határon. A litván költségvetésből 1,355 millió eurót különítettek el erre a célra.

2017. június 05. - Gorek

Litvánia június 5-én hétfőn kezdi meg a kerítés felépítését a litván-orosz határon. A kerítést 44,6 kilométeres szakaszon építik meg a Litvánia Államhatár Védelmi Szolgálata közlése szerint.

A tervek egy kétméteres fémkerítésről és annak kiegészítő berendezéseiről szólnak. A kerítést ott fogják megépíteni, ahol az államhatár szárazföldön húzódik – Litvánia, Lengyelország és Oroszország határainak találkozási pontjától a Vištyčio tóig, valamint a határ Šakių és Vilkaviškio járások területén elhelyezkedő szakaszán a Nyemanig. A Nyeman mentén (109 km) korábban már telepítettek megfigyelő rendszert.

 

A kerítés költsége

2017 januárjában vált ismertté, hogy Litvánia kerítést fog építeni a Kalinyingrádi terület határára. A litván belügyminiszter akkor azt mondta, hogy erre a célra 3,6 millió eurót terveznek elkülöníteni a költségvetésből. Litvánia Államhatár Védelmi Szolgálata 27 társaságtól kapott pályázati anyagot a projekt megvalósítására, írja az L24 litván portál.

A LÁVSZ végül a Gintreja társasággal kötött szerződést az építkezésre 1,355 millió eurós értékben. Ezt a pénzt már elkülönítették. A tervek szerint a kerítés felhúzása idén december 20-ra fejeződik be. A kerítés célja a csempészet és az illegális migráció megakadályozása. A litván tervek között az is szerepel, hogy 2020-ig a belorusz határra is kerítést építenek, írja az Interfax.

Észtországban és Lettországban is zajlik a műszaki határzár felépítése az orosz határon. Utóbbi két balti ország 2019-ben tervezi befejezni a munkálatokat.

dw.com

süti beállítások módosítása