Szolovej

Szolovej

Erdoğan bocsánatot kért Moszkvától

Mi késztette a török elnököt a bocsánatkérésre?

2016. június 27. - Razbojnyik

Június 27-én hétfőn Dmitrij Peszkov orosz sajtófőnök szenzációs hírrel állt elő: Recep Tayyip Erdoğan személyes üzenetet küldött Vlagyimir Putyinnak, amelyben bocsánatot kért az orosz Szu-24-es lelövéséért. A török államfő részvétének adott hangot az orosz pilóta halálával kapcsolatban, és hangsúlyozta, hogy Ankarának érdeke a helyzet rendezése. Törökország bármire hajlandó annak érdekében, hogy megkönnyítse az elhunyt Oleg Peskov családjának fájdalmát és veszteségét.

Az üzenetben az is elhangzik, hogy Törökország nem akarta tönkretenni az Oroszországhoz fűződő kapcsolatait, hiszen Moszkva Ankara stratégiai partnere. A török államfő kijelentette, hogy kész minden lehetségest megtenni annak érdekében, hogy helyreállítsa az északi szomszédjához fűződő megromlott viszonyt. A török sajtó egyelőre még sehogy sem kommentálta a levelet, mindössze arról emlékezett meg, hogy "megfigyelhető egy tendencia, amely a Moszkvával való viszony enyhítésére irányul".

 

Hét hónap és három nap

Több mint fél év telt el azóta, hogy a török vadászgép rakétája november 24-én eltalálta a szíriai légtérben tartózkodó Szu-24-es bombázót. Ez alatt az idő alatt a korábban teljesen baráti orosz-török kapcsolatok a mélypontra zuhantak. Az oroszországi  pultokról eltűntek a török gyümölcsök - a törökországi strandokról pedig az orosz turisták. Az üdülőszezon gyakorlatilag tönkrement.

A két államfő kapcsolata - akiket addig majdhogynem barátokként tartottak számon - szinte ellenségessé vált. Az orosz elnök, aki általában visszafogottan kommentálja az eseményeket, ekkor nyíltan kijelentette, hogy "Allah úgy döntött, hogy a józan eszük megfosztásával bünteti meg a törökországi vezetőket", és tüntetőleg különbséget tett a török lakosság és annak kormányzata között. "A török lakosság jószívű, munkaszerető és tehetséges. Sok régi és hű barátunk van Törökországban. Nekik tudniuk kell, hogy nem teszünk egyenlőségjelet közéjük és a mostani vezető réteg közé, amelyet közvetlen felelősség terhel katonáink szíriai haláláért."

Az eltelt bő hét hónap alatt Oroszország következetesen vallotta, hogy hajlandó a kapcsolatok normalizálására, ám várja a bocsánatkérést. Nem a partnerségről és az együttműködésről akar szép szavakat hallani, nem is arról, hogy felejtsük el az egészet és ejtsük a kérdést, hanem őszinte, világosan kifejezett bocsánatkérést várt.

Ez alatt az idő alatt Erdoğan megtett mindent annak érdekében, hogy ezt elkerülje. Eleinte kijelentette, hogy a török pilóták jogszerűen jártak el, mivel az orosz bombázó állítólag megsértette a Szíria és Törökország közötti határvonalat. Később azt mondta, hogy nem érti, mit is várnak tőle, ezt követően pedig egyszerűen el akarta tussolni a kellemetlen incidenst. Üdvözlő táviratokat küldött az orosz félnek, amelyeket a Kremlben üresnek és semmitmondónak neveztek. És most hirtelen úgy döntött, hogy bocsánatot kér.

Mi késztette Erdoğant szultánt - ahogyan a külföldi sajtó nem hivatalosan nevezi őt -, ezt a kemény, makacs embert, aki egyetlen kézmozdulattal váltogatja a kormányokat, hogy megtegye ezt a korántsem könnyű lépést? Hiszen mindössze öt nappal ezelőtt, június 22-én Erdoğan sajtófőnöke, Ibrahim Kalin kijelentette, hogy az ország vezetése nem szándékozik bocsánatot kérni és kártérítést fizetni a lelőtt repülőgépért.

 

Ideje kimozdulni a holtpontról

A Kül- és Védelempolitikai Tanács elnökének, Fjodor Lukjanovnak a véleménye szerint az ország nehéz gazdasági és politikai helyzete vette rá a török elnököt arra, hogy bocsánatot kérjen Moszkvától. Az üzleti élet megsínylette az orosz-török kapcsolatok megszakadását, akárcsak a világban bekövetkezett változásokat.

"Nem kizárt, hogy meghatározó szerepet játszott a Brexit" - jegyzi meg a szakértő. "Egyelőre nem világos, hogy milyen irányban fognak az események fejlődni az Európai Unióban, hogy Nagy-Britannia kilépése milyen hatással lesz annak gazdaságára. Törökország, akármilyen éles hangú nyilatkozatokat is engedett meg magának Erdoğan, gazdaságilag szorosan kapcsolódik Európához, és ha az ottani események negatív fordulatot vesznek, akkor ez Törökországra is komoly hatással lesz. Ebben a helyzetben Ankara számára elengedhetetlen, hogy bebiztosítsa magát, hogy kiegészítő támasztékokat szerezzen magának. Nyilvánvaló, hogy a törökök megértették, hogy nincs értelme az orosz álláspont megpuhulására várni, és amikor már nem csak presztízs, hanem pénzügyi szempontok is kockán forognak, akkor elengedhetetlen valahogyan kimozdulni a holtpontról."

A szakértők és a politikusok egyetértenek abban, hogy még nem sürgős helyreállítani a kapcsolatokat. "Már túl sokat vesztettünk" - magyarázta a Szövetségi Tanács nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának elnökhelyettese, Vlagyimir Dzsabarov. "A kapcsolatok gyorsan megszakadnak, de lassan állnak helyre."

Fjodor Lukjanov optimistább. "Hogy milyen gyorsan jön el az enyhülés az attól függ, hogy a Kreml elfogadja-e Erdoğan bocsánatkérését. Moszkva ragaszkodik ahhoz, hogy a törököknek bocsánatot kell kérniük és kártérítést kell fizetniük. Ha most megkezdődnek a tárgyalások a kompenzáció megfizetéséről az azt jelenti, hogy a bocsánatkérést elfogadták, és kezdetét veszi a kapcsolatok normalizálódása. Természetesen ezt követően a viszony nem lesz rögtön olyan baráti, mint mondjuk két évvel ezelőtt, ám az orosz-török együttműködés sokkal konstruktívabb lesz."

 

Azért maradnak kérdések

A bocsánatkérés mindössze az első lépés egy hosszú úton. Moszkva aligha fog megelégedni ennyivel. A továbbiakban még előttünk áll egy sor kérdés megválaszolása, ide értve a halott pilóta családjának kárpótlását, valamint a harci gép értékének a megtérítését. Meg kell találni azt az embert is, aki parancsot adott a rakéta kilövésére.

És végül van itt még valami - az orosz pilóta feltételezett gyilkosának, Alparslan Çeliknek a pere. A "Szürke farkasok" nevű szélsőjobboldali szervezet tagja elleni eljárás nyilvánvalóan politikai üggyé vált, amely fokozott titoktartás között zajlik. Az ezzel kapcsolatos anyagokat nem publikálják a sajtóban "nemzeti érdekekre" hivatkozva.

Korábban csak azzal vádolták, hogy törvénytelenül tartott magánál fegyvereket, azonban június 24-én a török ügyészség felújította a nyomozást az orosz pilóta valamint egy orosz helikopter lelövése kapcsán, amelynek eredményeként meghalt Alekszandr Pozinyics tengerészgyalogos.

Çeliknek hamarosan ismét vallomást kell tennie Oleg Peskov megölésével kapcsolatban. Hogy Ankara kész-e helyreállítani a Moszkvával való kapcsolatát azt annak fényében lehet majd megítélni, hogy milyen lesz ez a vallomás és mindezt hogyan fogja értékelni a bíróság.

Alekszej Kuprijanov

 

Eredeti cikk: https://lenta.ru/articles/2016/06/27/his_apologies/

 

süti beállítások módosítása