Szolovej

Szolovej

Gorbacsov szerint teljes gőzzel halad a fegyverkezési verseny

2017. április 15. - Gorek

Mihail Gorbacsov egykori szovjet elnök a Bildnek adott interjújában kifejezte azon véleményét, hogy a világ jelenleg a hidegháború számos ismérvével rendelkezik, valamint a fegyverkezési verseny is teljes gőzzel halad.

„A nagyhatalmak közötti kapcsolatok továbbra is rosszabbodnak. Ez azt a benyomást kelti, hogy a világ háborúra készül. A hidegháború összes ismérve megtalálható” – mondta Gorbacsov. „A politikusok és a magas beosztásiú katonai vezetők egyre harciasabban nyilatkoznak”, a sajtó pedig „támogatja ezt és olajat önt a tűzre.”

Amikor az újságíró a „fegyverkezési verseny elkerülhetetlenségéről” kérdezett, arra Gorbacsov úgy reagált, hogy „az már egy sor régióban teljes gőzzel halad”. „Csapatok érkeznek Európába, ide értve a nehézfegyverzetet is, tankok és páncélozott harcjárművek. Nem is olyan régen a NATO és Oroszország erői még elég messze álltak egymástól. Most szemtől szemben állnak” – mondta.

Gorbacsov az orosz-német kapcsolatokat is kommentálta. Szerinte a német lakosság nem szeretné, ha megismétlődne az Oroszországgal való ellenségeskedés. „Úgy gondolom, hogy nekünk – Oroszországnak és Németországnak – helyre kell állítanunk a kapcsolatokat, meg kell erősíteni és fejleszteni kell a viszonyunkat és meg kell találnunk annak a módját, hogy megbízzunk egymásban.” Azt is kiemelte, hogy sokan, akik korábban hűségesek voltak Oroszországhoz, most szankciókat vezetnek be ellene.

 

https://ria.ru/world/20170414/1492303803.html

süti beállítások módosítása