Szolovej

Szolovej

Az ukrán vezérkar összeszámolta az esetleges katonai veszteségeket

2016. december 06. - Razbojnyik

Viktor Muzsenko, az ukrán vezérkar parancsnoka arról beszélt, hogy milyen lehetséges veszteségekkel kellene szembenéznie a hadseregnek abban az esetben, ha egy külső támadást kellene visszavernie. A Golosz Ukrainivel folytatott beszélgetése során hangsúlyozta, hogy egy ilyen agresszió valószínűsége létezik, méghozzá Oroszország irányából - írja a Lenta.ru.

„Számításaink és prognózisaink során egy tíznapos, nagyméretű agresszió visszaverését vettük alapul. Úgy számolunk, hogy ilyen esetben az összveszteség elérheti a 10-12 ezer embert” – mondta.

Muzsenko rémisztőnek nevezte ezt a számot, és a Kelet-Ukrajnában végrehajtott úgynevezett terroristaellenes hadműveletben részt vevő fegyveres halottak számaival hasonlította össze. A parancsnok elmondása szerint a fegyveres konfliktus 2,5 éve alatt 2636 katona vesztette életét, ebből 2148-an haltak meg a harcokban.

A parancsnok azt is kijelentette, hogy egy nagyméretű támadás esetén Kijev kénytelen lesz új katonai alakulatokat felállítani, valamint kiegészítő csapatokat felfejlődtetni a potenciálisan veszélyes irányokban.

December 5-én Muzsenko arról beszélt, hogy Ukrajnát minden irányból veszély fenyegeti. „Nem csak keletről. Az orosz csoportosulások támadásait várhatjuk észak, nyugat, és dél, a Krím felől is, ahol az oroszok jelentős támadóerőt összpontosítottak” – figyelmeztetett. Ugyanakkor a vezérkari főnök kifejezte véleményét, hogy Oroszország hatalmas veszteségeket fog szenvedni, amennyiben fegyveres konfliktusba keveredik Ukrajnával.

Kijev és Moszkva viszonya rendkívül rosszra fordult, miután 2014 márciusában a Krím egyesült Oroszországgal, majd áprilisban megkezdődött a donbasszi konfliktus. Ukrajna rendszeresen azzal vádolja Oroszországot, hogy az fegyveres tevékenységet folytat szomszédja délkeleti területén, Moszkva viszont cáfolja ezeket a vádakat arra hivatkozva, hogy az ukrán félnek nincsenek bizonyítékai.

süti beállítások módosítása