Szolovej

Szolovej

A Kreml cáfolta, hogy köze lenne a montenegrói puccskísérlethez

2016. november 07. - Razbojnyik

Dmitrij Peszkov orosz sajtótitkár cáfolta, hogy az orosz állami szerveknek közük lett volna a Milo Đukanović montenegrói miniszterelnök elleni merénylet megszervezéséhez – írja a Lenta.ru.

„Hivatalos vonalon nem volt semmiféle megkeresés (…). Ám az adott helyzetben nem rendelkezünk információkkal, de feltétlenül és kategorikusan tagadjuk a hivatalos részvétel lehetőségét valamiféle jogellenes cselekmények bárminemű megszervezésében” – válaszolta Peszkov az újságírók azon kérdésére, hogy van-e bármiféle illetékes megkeresés Podgorica részéről.

Előző nap Montenegró különleges államügyésze, Milivoje Katnić tett olyan kijelentést, hogy nincsenek bizonyítékok Moszkva részvételére a puccskísérletben. „Folytatjuk az Oroszországgal való együttműködést, minthogy a bűnbanda szervezői orosz állampolgárok” – pontosította.

A nyomozás szerint az ötven emberből – orosz, szerb és montenegrói állampolgárokból – álló csoportosulás puccsot tervezett végrehajtani október 16-án, a parlamenti választások napján.

Október 27-én a belgrádi Danas számolt be arról, hogy néhány orosz állampolgárt küldtek Szerbiából azzal a céllal, hogy terrorista akciókat készítsenek elő Montenegróban. A Kommerszant verziója szerint az orosz Biztonsági Tanács titkárának, Nyikolaj Patrusevnek kellett közbeavatkoznia. Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter cáfolta ezeket az értesüléseket. Az orosz külügyminisztérium szerint Patrusev szerbiai utazása tervszerű volt.

Október 16-án vált ismerté, hogy Montenegróban letartóztatták húsz szerb állampolgárt. A nyomozati szervek adatai szerint arra készültek, hogy szétlőjék az ellenzéki tüntetést, utána pedig ki akarták provokálni, hogy annak részvevői elfoglalják a montenegrói parlament, a Skupština épületét.

Ezen a napon tartották a montenegrói parlamenti választásokat, melyeken a kormányzó szocialisták Demokratikus Pártja győzelmet aratott Đukanović miniszterelnök vezetésével.

süti beállítások módosítása