Szolovej

Szolovej

Nyugaton lassan megszokják az orosz Krímet

2015. október 26. - Razbojnyik

Ukrajna angliai nagykövetsége hívta fel a figyelmet arra, hogy a brit Oxford University Press kiadó 2016-os új atlaszában a Krímet Oroszország részeként ábrázolják. „Az Oxford kiadó könyvei megtévesztik a tanulókat. A nagykövetség levélben szólította fel az Oxford University Press-t, hogy javítsa ki a hibát” – írja az ukrán diplomáciai képviselet a saját Twitteres oldalán.
A RIA Novoszty közlése szerint október 12-én a francia Larousse is kiadta saját atlaszának verzióját, amelyben a vitás félsziget szintén Oroszország részeként jelenik meg. Az ottani ukrán nagykövetség ezt az incidenst kellemetlen meglepetésnek nevezte és szintén kérte azt kijavítani. A hírügynökség ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Larousse kiadó atlaszának elektronikus változatában a Krím továbbra is Ukrajna részeként található meg.
A Krím népszavazást követően vált Oroszország részévé 2014 márciusában, amelynek folyamán – a hivatalos adatok szerint – a szavazók 96,8%-a támogatta ezt a döntést. A szavazáson megjelentek aránya meghaladta a 83%-ot. Kijev továbbra is saját részének tekinti a területet, miközben Moszkvában hangsúlyozzák, hogy a Krím csatlakozása megfelelt a nemzetközi jognak.

Eredeti cikk: http://lenta.ru/news/2015/10/14/oxford_not_sure/?f

süti beállítások módosítása