Szolovej

Szolovej

Az Európai Unió nagykövete megnevezte az ukrán vízummentesség bevezetésének határidejét

2017. március 13. - Razbojnyik

Az Európai Unió ukrajnai képviseletének vezetője, Hugues Mingarelli úgy véli, hogy a vízummentességet június végéig megkapják az ukránok.

„Elviekben a döntést már meghozták Brüsszelben, jelenleg minden a tervek szerint zajlik. A vízummentességnek június végéig kell hatályba lépnie. Muszáj neki.” – mondta. Emellett azon véleményét is kifejtette, hogy a franciaországi elnökválasztások nem befolyásolhatják a folyamatot.

Azokra az elvárásokra is emlékeztetett, melyeket az ukránokkal szemben támaszthatnak a schengeni határok átlépésekor. Elmondása szerint az Unióba belépő ukrán állampolgárokat kérhetik, hogy bizonyítsák, megfizették tartózkodási helyüket vagy pedig, hogy rendelkezésükre áll elegendő mennyiségű pénz. Ha ezt nem tudják megtenni, akkor megtagadhatják tőlük a beutazást.

„Azonban úgy fogják őket ellenőrizni, mint bármely harmadik ország állampolgárait, amely vízummentességet kötött az EU-val” – tette hozzá Mingarelli.

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága március 9-én szavazta meg az ukrán állampolgárok vízumkötelezettségének eltörlését. Az Európai Parlamentnek április 5-én kell szavaznia a kérdésről.

Ugyanakkor a vízummentesség nem jelenti, hogy automatikusan munkát is vállalhatnak az ukrán állampolgárok Európában. Ezen kívül a megállapodások nem terjednek ki Nagy-Britanniára és Írországra.

 

ria.ru

süti beállítások módosítása