Szolovej

Szolovej

Hat órán keresztül hallgatták ki Porosenkót a majdani lövöldözésekkel kapcsolatban

2016. november 19. - Razbojnyik

November 18-án pénteken hallgatták ki Petro Porosenko ukrán elnököt az euromajdani aktivisták ellen elkövetett lövöldözések kapcsán – írja a newsru.com az Interfax forrásaira hivatkozva. Az Interfax állítása szerint a kihallgatás hat órán keresztül tartott. A beszélgetést az elnöki adminisztrációban folytatták le, noha Porosenkót eredetileg november 29-ére idézték be a Legfőbb Ügyészségre.

A TASZSZ kiemeli, hogy Porosenko több mint egy éve nem jelenik meg a Legfőbb Ügyészségen vallomást tenni a Kijev központjában elkövetett bűncselekmények ügyével kapcsolatban. Az Ügyészség különleges nyomozati ügyosztályának vezetője, Szergej Gorbatyuk elmondása szerint az elnök tanácsadói az államfő elfoglaltságára hivatkoznak.

A nyomozással kapcsolatban már kihallgatták Oleg Ljaskót a Radikális Párt vezetőjét, Arszen Avakovot a belügyminisztérium fejét, Alekszandr Turcsinovot az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkárát  és Andrej Parubijt a Legfelsőbb Rada házelnökét is. Mindannyian támogatták a tüntetőket, Parubij pedig a Majdan parancsnoka volt.

A Kijev központjában Euromajdannak elkeresztelt több hónapos tüntetés 2013 novemberében kezdődött. A tüntetők azt követően gyűltek össze első ízben, hogy Viktor Janukovics elállt az Európai Unióval kötendő integrációs megállapodástól.

A rendőrség 2014. február 18-án este azt követelte a tüntetőktől, hogy hagyják el a Majdant, mondván, hogy „terroristaellenes hadműveletet” végeznek. A február 19-re virradó éjjelen felgyújtották a Szakszervezetek Házát, ahol a Kijev főterén található tábor lakói melegedtek. A karhatalmi erők felégették a sátrakat és gránátokat dobáltak a tüntetők közé. Az összecsapásokban valamint a mesterlövészek golyói által több mint százan haltak meg. A Függetlenség téri valamint az azzal határos Insztyitutszkaja utcán lévő összecsapások február 20-án érték el tetőpontjukat, amikor ötvenkét ember halt meg: négy rendőr és negyvennyolc tüntető. A februári eseményeket követően Viktor Janukovics elhagyta az országot, a hatalom a Legfelsőbb Radára szállt. Később az előrehozott választásokat Petro Porosenko nyerte meg.

Az ukrán belügyminisztérium eljárást indított a békés állampolgárok tömeges meggyilkolása miatt, a nyomozás jelenleg is tart.

süti beállítások módosítása