Szolovej

Szolovej

Dániában elhunyt Dimitrij Romanovics

Az író, történész I. Miklós szépunokája volt

2017. január 02. - Gorek

 

A Romanovok családfője, Dimitrij Romanovics herceg december 31-én hunyt el 91 éves korában. Felesége, Feodora Alekszejevna hercegné elmondása alapján férjét a múlt héten sürgősen kórházba kellett szállítani, miután egészségi állapota gyorsan megromlott.

A cári herceg 1926. május 17-én született a franciaországi Antibes-ban, ahol szülei emigrációjukat töltötték. A későbbi író és történész egyenesági leszármazottja volt I. Miklós cárnak. Apja, Roman Petrovics másod-unokatestvére és keresztfia volt II. Miklós utolsó orosz cárnak, anyja, Praszkovja Dmitrijevna pedig Dmitrij Sermetyev gróf lánya volt.

Dimitrij Romanovics az utóbbi években Dániában élt, ahol a Romanov család jótékonysági alapját vezette. Az alap oroszországi kórházakat és gyermekotthonokat segít.

 

Oroszország iránti szerelem

Romanova hercegné szerint, az utóbbi években az elhunyt összes gondolata és cselekedete „Oroszországgal állt kapcsolatban”.

„Az orosz nyelv és kultúra iránti szeretetét a szüleitől örökölte” – mondta, felidézve, hogy 2015-ben Dimitrij Romanovics ellátogatott a Krímbe, ahonnan szülei kénytelenek voltak emigrálni a polgárháború éveiben. „Házában relikviaként őrzött egy orosz földdel töltött üveget, melyet a család idősebb generációi hoztak a Krímből. Örömmel töltötte el, amikor a félsziget ismét Oroszország része lett” – mondta a hercegné.

Emlékeztetett rá, hogy a Romanov családfő az elmúlt években egy sor utazást tett Oroszországba, amelyek az első világháború százéves évfordulójával álltak összefüggésben. Dimitrij Romanovicsnak meggyőződése volt, hogy az orosz katonák hősiességének, melyet a két legnagyobb háborúban tanúsítottak, nem szabad feledésbe merülnie. „Az orosz katonák mentették meg Európát 1914-ben, akárcsak az utolsó háborúban. Oroszország nélkül nem boldogultak volna!” – vélte az elhunyt herceg.

 

A család akarata

1998-ban a herceg elkísérte a temetésre Jekatyerinburgból Szentpétervárra II. Miklós cár, Alekszandra Fjodorovna valamint lányaik, Olga, Tatyjana és Anasztaszija maradványait. 2006-ban Koppenhágából az északi fővárosba szállította az utolsó cár anyjának, Marija Fjodorovnának hamvait. Amikor 2007-ben Jekatyerinburg környékén megtalálták Alekszej cárevics és Marija nagyhercegnő földi maradványait, Dimitrij Romanovics amellett foglalt állást, hogy őket is a Péter-Pál-székesegyházba temessék el szüleik és testvéreik mellé.

2013-ban Dimitrij Romanovics és fivére, Nyikolaj Romanovics azzal a kéréssel fordultak az orosz vezetéshez, hogy Cannes-ból szállítsák Moszkvába Nyikolaj Nyikolajevics nagyherceg hamvait, aki az orosz hadsereg főparancsnoka volt. Kérésüket 2015 tavaszán teljesítették, miután az orosz-francia hatóságoknak sikerült megegyezniük.

A herceg 2016 októberében utazott utoljára Moszkvában, ahol megkapta az Alekszandr Nyevszkij érdemrendet, amiért külföldön terjesztette az orosz történelmi és kulturális örökségről szóló ismereteket. Őszi útja során találkozott Kirill moszkvai pátriárkával is.

http://tass.ru/obschestvo/3920211

süti beállítások módosítása