Szolovej

Szolovej

A finn miniszterelnök megnevezte az oroszellenes európai szankciók visszavonásának feltételeit

2016. december 11. - Gorek

„A szankciók visszavonása csak az Európai Unió egyhangú jóváhagyása esetén lehetséges, ez azonban  nem fog megtörténni addig, amíg nem teljesítik a minszki megállapodásokat” – mondta Juha Petri Sipilä finn miniszterelnök – írja a RIA Novosztyi. A finn politikus szkeptikusan nyilatkozott, mondván, hogy nincsen előrehaladás az említett megállapodások végrehajtásában.

2015. február 11-12-én tartották meg a normandiai négyek találkozóját Minszkben, amelynek az ukrajnai konfliktus rendezése volt a célja. A 16 órás tárgyalás eredményeként az orosz, ukrán, német és francia államfők aláírtak egy dokumentumot, amely az ukrajnai tűzszünet megteremtését célozta megvalósítani.

A Reuters hírügynökség meg nem nevezett diplomáciai forrásokra hivatkozva pénteken írta meg, hogy az Európai Unió a szankciók hat hónappal való meghosszabbítására készül az európai vezetők december 15-i brüsszeli találkozóján.

Korábban az Európai Unió egy magas rangú képviselője jelentette ki, hogy hétfőn az Unió tagállamainak külügyi vezetői nem fogják megvitatni az oroszellenes szankciók további sorsát. Azt is hozzátette, hogy ezzel kapcsolatban zajlik az előkészítő munka.

Az Európai Unió tagjai nem egységesek a korlátozó intézkedések meghosszabbítása tekintetében. Egy sor ország, köztük Görögország, Olaszország, Spanyolország, Finnország és Magyarország úgy gondolják, hogy a szankciók nem célszerűek.

A Kreml abszurdnak tartja, hogy a nyugati szankciókat összekötik a minszki megállapodások ukrajnai megvalósításával, minthogy Oroszország nem tartja magát a konfliktusban érintett félnek és a donbasszi rendezésről szóló megállapodások alanyának.

Az orosz-nyugati kapcsolatok az ukrajnai helyzettel kapcsolatban romlottak meg. Az Európai Unió országai kezdetben fizikai személyek ellen vezettek be szankciókat, később pedig egyes szektorokat korlátozó intézkedéseket hoztak, melyek a gazdaság egész iparágait érintik. Válaszul Oroszország korlátozta az élelmiszeripari termékek behozatalát az EU országaiból. Azóta az Unió rendszeresen meghosszabbítja a szankciókat, legutóbb 2017 január végéig.

süti beállítások módosítása