Szolovej

Szolovej

Porosenko szeretné végérvényesen eltemetni a Szovjetuniót

2016. december 04. - Gorek

Petro Porosenko szerint a Szovjetunió, amely 25 évvel ezelőtt hivatalosan megszűnt, valójában még mindig létezik. Ezt azon a fórumon jelentette ki, amelyet az ukrán függetlenség Lengyelország általi elismerésének 25. évfordulójára tűztek ki – írja a Lenta.ru.

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök kijelentését, miszerint a Szovjetunió 25 évvel korábban a Białowieża-erdőben megszűnt létezni, Porosenko az alábbiakkal kommentálta: „Ne higgye. A Szovjetunió nem a dokumentumokban vagy a Białowieża-erdőben van jelen, hanem a fejekben. Ebben az értelemben pedig a Szovjetuniót a mai napig nem temették el, és Ukrajna most azért harcol, hogy ez megtörténjen.”

Az ukrán vezető hangsúlyozta, hogy az elmúlt 25 évben Ukrajnában megerősödött az a vágy, hogy eltávolodjanak attól, ami a Szovjetunióban volt. „A szovjet gyarmati múlt régi és új verziói egyáltalán nem nekünk valók. A mi célunk az egyesült Európa” – jelentette ki.

A jelenlegi ukrán hatalom nem egyszer jelentette már ki, hogy az európai integráció útján halad. November 30-án azonban Irina Gerascsenko, a Legfelsőbb Rada elnökhelyettese úgy nyilatkozott, hogy az ország lakossága csalódott ebben az ideában, mivel az Európai Unió a mai napig nem adta meg Ukrajnának a vízummentességet, valamint a társulási megállapodást sem ratifikálta.

1991. december 8-án Oroszország, Ukrajna és Belorusszia Viszkuliban aláírták a Szovjetunió megszűnéséről, valamint a FÁK létrehozásáról szóló megállapodásokat. Utóbbi szervezethez 1991. december 21-én Alma-Atában csatlakozott a többi volt szovjet tagállam (Grúziát és a három balti országot kivéve).

süti beállítások módosítása