Szolovej

Szolovej

Magas rangú hivatalnokokat bocsátottak el Oroszországban

2016. november 29. - Razbojnyik

Elnöki ügyvezetők, az FSZB, a Védelmi és a Belügyminisztérium munkatársai veszítették el pozíciójukat.

Vlagyimir Putyin felmentette tisztségéből az FSZB, a Védelmi és a Belügyminisztérium néhány magas beosztású munkatársát, de így járt néhány elnöki ügyvivő is – írja a TASZSZ a Kreml sajtószolgálatára hivatkozva.

Dmitrij Peszkov elnöki sajtótitkár pontosítása szerint a döntés azzal áll összefüggésben, hogy ezeket a személyeket megválasztották az Orosz Tudományos Akadémia levelező és rendes tagjai közé. Mindez az orosz elnök ellenkező értelmű ajánlása ellenére történt. „Igen, ez így van” – mondta Peszkov a TASZSZ azon kérdésére, hogy van-e köze a két esetnek egymáshoz.

Felmentették tisztségéből Vaszilij Hrisztoforov altábornagyot, aki az FSZB levéltári állományát vezette. Emellett elbocsátották őt a katonai szolgálatból is, mivel elérte az életkori maximumot.

Saját kérésére felmentették hivatalából Konsztantyin Kotyenko elnöki ügyvezető-helyettest is. Ő vezette az Egészségügyi Főigazgatóságot.

Alekszandr Fiszunt szintén saját kérésére mentették fel. Ő vezette a Védelmi minisztérium Katonaorvosi Főigazgatóságát. Saját akaratából mentették fel Alekszandr Szavenkovot, aki a Belügyminisztérium helyettes vezetőjeként a minisztérium Nyomozati Ügyosztályát irányította.

Putyin a múlt héten kérte meg Vlagyimir Fortovot, az Akadémia elnökét, hogy világosítsa fel, miért választottak meg néhány hivatalnokot az Akadémia tagjai közé az ő javaslata ellenére.

„Gondolom köteles leszek megadni nekik a lehetőséget, hogy a tudománnyal foglalatoskodjanak, mert mindent összevetve a tudományos tevékenységük sokkal fontosabb, mint valamiféle rutinszerű adminisztratív kötelezettség elvégzése a hatalmi és igazgatási szervekben” – mondta Putyin.

Idén összesen 14 hivatalnok vált az Akadémia tagjává, köztük a már felmentett Alekszandr Fiszun.

süti beállítások módosítása