Szolovej

Szolovej

Újabb tiltakozásokat vár az elcsendesedett Kijev

2016. november 23. - Razbojnyik

Három évvel ezelőtt, 2013. november 21-én azért kezdtek el az emberek tüntetni Kijev központjában, mert a hatalom felfüggesztette az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási megállapodás aláírásának előkészítését.

 

Az Uniós társulás és a vízummentesség

Az Euromajdan eredményei – kijevi puccs, a Krím elvesztése és háború a Donyeck-medencében, elégetett Majdan-ellenesek Ogyesszában… Megkapták-e a forradalmárok azt, amire vágytak? Igen, visszaállították a 2004-es Alkotmányt, megnyirbálták az elnöki hatalmat. A Berkutot szélnek eresztették, megbüntették azokat, „akik bűnösök voltak a tüntetők meggyilkolásában és bántalmazásában”. Börtönökben és előzetesben ül több ezer politikai fogoly. És még?

A majdani tüntetők főbb reményeiket elárulták. Igen, meglehetősen gyorsan aláírták az Uniós társulásról szóló politikai megállapodást, Brüsszel ugyanakkor nem vállalt magára valós kötelezettségeket. Aláírták az egyezmény gazdasági részét is, de a szabad kereskedelmi zóna megvalósítását elhalasztották 2015. december 31-ig. 2016. január 1-el életbe lépett a zóna, ám az ukrán termelők Unióba exportálható éves kvótái alapvetően már márciusban beteltek. Nem valósult meg a teljes értékű együttműködés. Egy friss példa: az Európai Bizottság elhatározta, hogy növeli az orosz gáz behozatalát, méghozzá az OPAL gázvezetéken keresztül, Ukrajna megkerülésével. Kijev felháborodott. „Végre valahára észrevették, hogy a társulási megállapodás csak az európai félnek előnyös” – véli a politikus Viktor Medvedcsuk.

Politikai oldalon sem megy minden simán. Hollandia megakadályozta a dokumentum ratifikálását – így szavazott a lakosság többsége. Mark Rutte holland miniszterelnök kijelentette, hogy országa csak akkor járul hozzá a társuláshoz, ha kiegészítik a megállapodást egy pontos kitétellel, miszerint Kijev nem fog jogot kapni a katonai és pénzügyi segítségre, valamint a munkaerő szabad áramlására az Európai Unió irányában. Vagyis még a vízummentesség sem adja meg az ukránoknak a nagy becsben tartott jogot, hogy Európában dolgozzanak - pedig erről álmodoztak. „Nem fogom fel, hogy Ukrajna jelenlegi vezetői, akik az európai integráció ígéretével kerültek hatalomra, aláírnak egy dokumentumot, amellyel eltemetik ezt az európai integrációt” – értetlenkedik Vlagyimir Kornyilov politológus. És ha már itt tartunk, a vízummentesség kérdése sem annyira egyszerű, pedig a Majdanon ezt úgy fogták fel mint egy „díjmentes” bónuszt az Uniós társulás mellé. Éppen a múlt héten erősítették meg az Uniós országok nagykövetei, hogy csak akkor szüntetik meg a vízumkényszert, ha létrehoznak egy mechanizmust a vízummentesség felfüggesztésére. Ez azonban nem létezik, és még az Európa-pártiak sem tudják előre megmondani, hogy mikor lesz ilyen.

 

Lusztráció és szabadság

A Majdan egy újabb követelése a lusztráció – vagyis a tisztogatás, hiszen a forradalmárok azt követelték, hogy minden hivatalnokot távolítsanak el akik Janukovics alatt töltöttek be pozíciót. Az igazságügy-minisztérium már két éve készíti a jelentéseit, minden a terv szerint halad, ám az Unióban azt mondják, hogy a lusztrációs normák nem felelnek meg az európai szabványoknak. Az eredmény: csaknem ezer elbocsátott hivatalnok és 1300 peres eljárás.

A szabadság sem diadalmaskodott. Kijevben manapság nem olyan egyszerű kimenni a tüntetésekre, ugyanis minden elégedetlenkedőt „kremli ügynöknek” bélyegeznek. A terrorellenes hadművelet „hősei”, akik harcoltak Donbasszban, olyan ígéreteket tesznek, hogy megölik a tüntetőket. Előkészítés alatt áll a rendőrség jogainak kibővítése, ráadásul egy év alatt ezer olyan eljárás indult, amely már az új, a lusztrációt követően toborzott emberek ténykedésével kapcsolatos. A szakértők feltételezik, hogy a rendőrség vezetője, Gyekanoidze a napokban éppen azért adta be felmondását, mert a tudomására hozták, hogy az alárendeltjeinek szét kell kergetniük az új tüntetéseket. 

 

A korrupció elleni harc

A Majdan eredményeit fedezhetjük fel az új hivatalnokok bevallásaiban. A „Janukovics-rezsim korrupciójának” tüzes ellenfelei, akik panaszkodtak a nyomorúságos bérekre, most egyhangúlag vallották be a milliárd hrivnyákat, dollár- és euromilliókat… készpénzben. Személyes templomok, szent ereklyék, drága órák, képek, gyémántok, jachtok, repülőgépek, sőt még jegyük is van az űrbe másfél millió dollárért. Nehéz lenne összeszámolni a nép új szolgálóinak összes hektárát és négyzetméterét. Példának okáért, Oleg Ljasko a Majdan idején igen hangosan bélyegezte meg Janukovicsot, ám most egymillió dollár készpénzt vallott be.

És bizony nem mindent vallottak be. Már „megtalálták” Petro Porosenko spanyolországi villáját és üzleti eszközeit, melyek nem kerültek be a vagyonnyilatkozatba. „Rábírnak minket, hogy a nyilatkozatok részleteiről vitatkozzunk, mivel ez csak a jéghegy csúcsa, az elit valódi vagyonának a 10%-a” – mondta Ruszlan Bortnyik politológus. „Meg kellene ismerni a vagyon be nem vallott részét, vizsgálni kellene a hivatali pozícióval való korrupt visszaélést.” Itt érdemes megemlíteni, hogy a Transparency International adatai szerint Ukrajna a legkorruptabb állam Európában, de még a Közép-Ázsiai országokat is megelőzi.

 

Egy új Majdan?

Manapság a nacionalisták, a szakszervezetek és Julija Timosenko készek az utcára vinni a népet. A követeléseik különbözőek, ám egy a lényegük – a hatalommal való elégedetlenség és az új választásokba vetett remény. A tegnapi forradalomárok, akik megbuktatták Janukovics elnököt, egyelőre sikerrel tartják vissza a felháborodott ukránokat. De csak egyelőre. Minden oka megvan a lakosságnak arra, hogy elégedetlen legyen: a közszolgáltatási tarifák két-háromszorosára emelkedése, a hrivnya elértéktelenedése – korábban 8 hrivnyáért adtak egy dollárt, most 27-ért -, az élelmiszerárak 40-50%-os emelkedése másfél év alatt. Ilyen körülmények között hozták nyilvánosságra az ukrán hivatalnokok és képviselők említett vagyonnyilatkozatait. „Ez nem fog hasonlítani az első és a második Majdanra, borzasztóbb lesz annál. Gondoljunk csak bele: hány ember rendelkezik fegyverekkel? És ha van fegyver, akkor az feltétlenül lőni is fog” – figyelmeztetett Leonyid Kucsma, Ukrajna második elnöke.

 

Eredeti cikk: http://www.aif.ru/politics/world/pshik_revolyucii_k_godovshchine_maydana_kiev_zamer_v_ozhidanii_novyh_protestov

süti beállítások módosítása