Szolovej

Szolovej

Lavrov nem kér bocsánatot a Boeing lelövéséért

2016. október 01. - Razbojnyik

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter visszautasította, hogy bocsánatot kérjen a 2014-ben Kelet-Ukrajna felett lelőtt Boeing pusztulásáért. Ezt a BBC műsorvezetőjével, Stephen Sackurral való beszélgetésekor jelentette ki. Az újságíró arról érdeklődött, hogy a nemzetközi nyomozócsapat vizsgálatának közbülső eredményei nyilvánosságra hozatala kapcsán nem akar-e a miniszter bocsánatot kérni. "Bocsánatot kérni? Miért?" - kérdezett vissza Lavrov. Kifejtette, hogy Moszkva először is megvárja a végső eredmények ismertetését, mivel a szakértők még a gyanúsítottak neveit sem tudják megnevezni.

 

A miniszter elmondása szerint Oroszország hatalmas mennyiségű adatot adott át a nyomozóknak, melyeket nem vettek figyelembe. Ugyanakkor az amerikai és ukrán adatokat figyelembe vették, de a szakértők ezeket nem hozták köztudomásra.

Szeptember 28-án a nemzetközi nyomozócsapat nyilvánosságra hozta a repülőgép pusztulásáról szóló jelentését. Ebben azt állítják, hogy a repülőgépet lelövő "Buk" légvédelmi rakétakomplexumot először Oroszországból szállították Ukrajna területére, majd a végzetes lövést követően visszaszállították oda. Munkájuk során a nyomozók olyan adatokra támaszkodtak, melyeket nevezetesen a közösségi hálókról szereztek.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing-777-es gépét 2014. július 17-én lőtték le a Donyecki terület felett. A fedélzeten található 298 emberből mindenki meghalt, többségük holland állampolgár volt.

 

Eredeti cikk: https://lenta.ru/news/2016/09/30/lavrov_mr_no/?utm_source=lentafb&utm_medium=social&utm_campaign=u-lavrova-sprosili--ne-nameren-li-on-izv

süti beállítások módosítása