Szolovej

Szolovej

Lengyelországban bekérették az orosz nagykövetet

2015. szeptember 27. - Razbojnyik

A lengyel kormány nem zárja ki Szergej Andrejev varsói orosz nagykövet kiutasításának lehetőségét azt követően, hogy a diplomata a lengyel TVN24 csatornán elhangzott pénteki interjújában úgy nyilatkozott, hogy Lengyelország a harmincas években többször is megakadályozta egy Hitler-ellenes koalíció megteremtését. Cezary Tomczyk kormányszóvivő vasárnap adott interjút ugyancsak a TVN24-nek, ahol úgy nyilatkozott, hogy az orosz nagykövet kijelentése „arculcsapás a lengyel nép számára”.
„Világos, hogy melyek azok a lépések amelyeket a diplomácia tehet – kezdve a tiltakozó jegyzéktől egészen a kiutasításig bezárólag. A döntést a külügyminisztérium fogja meghozni” – jelentette ki Tomczyk arra a kérdésre válaszolva, hogy elképzelhető lépés-e az orosz nagykövet kiutasítása Lengyelországból.
A lengyel külügyminisztérium már szombaton kiadott egy hivatalos közleményt, amelyben kritizálta az orosz nagykövet állásfoglalását. „A nagykövet nálunk vendég, akinek nem szabad megosztania a lengyel társadalmat. A nagykövetnek az a dolga, hogy növelje Oroszország imázsát, de világos, hogy ez nem sikerül neki” – mondta a sajtófőnök.
Andrejevet hétfőre be is kérették a külügyminisztériumba, közölte korábban a sajtóval Grzegorz Schetyna lengyel külügyminiszter. Ő úgy nyilatkozott, hogy az orosz nagykövet kijelentése jogtalan és nem felel meg a valóságnak, valamint igen szomorú, hogy ez így elhangzott.
Az interjúra egyébként azt követően került sor, hogy Pieniężno városában elbontották Ivan Csernyahovszkij szovjet tábornok emlékművét. Ennek apropóján Szergej Andrejev úgy nyilatkozott, hogy a lengyel-orosz viszony 1945 óta egyszer sem volt úgy elmérgesedve, mint jelenleg. Véleménye szerint ez Lengyelország hibájából történt, amely az összes politikai, kulturális és humanitárius érintkezést befagyasztotta.

Eredeti cikk: http://ria.ru/world/20150927/1285904970.html

süti beállítások módosítása