Szolovej

Szolovej

Porosenko elismerte a felkelők nehézfegyverzetének visszavonását

2015. március 10. - Razbojnyik

A donbasszi felkelők visszavonták a nehézfegyverzet jelentős részét a megállapított vonalakról - nyilatkozta március 9-én hétfőn Petro Porosenko elnök az ukrán Egyes csatornának adott interjújában.

„Ma kétségtelenül megállapíthatjuk, hogy az agresszor támadásait sikerült megállítanunk. A rakéta-sorozatvető rendszerek és a nehéztüzérség oroszlánrészét az ukrán fél visszavonta, és megfigyelhetjük, hogy az Oroszország által támogatott fegyveresek is visszavonták azok jelentős részét” – közli a TASSZ Porosenko szavait. Emellett az elnök biztosított arról, hogy Kijev visszavonta a fegyverek jelentős részét is.

A kelet-ukrajnai konfliktus kezdete óta 1549 fegyveres halt meg, közölte Porosenko. A debalcevi régióból való kivonulás közben 19 ember halt meg, további 135 megsérült, kilenc katona fogságba esett. Összesen 64 ukrán fegyveres halt meg február 15-e, a tűzszüneti megállapodás hatályba lépése óta.

Porosenko elmondása alapján Kijev „keleten megerősített erődítmények egy hatalmas, mélyen lépcsőzött rendszerét” szándékozik kiépíteni, valamint a krími határvonalat is meg akarják erősíteni. Azon kívül az államfő úgy nyilatkozott, hogy el szeretnék érni Oroszországnál, hogy az szolgáltassa vissza a Krímben hagyott ukrán fegyvereket.

Február 12-én a „normandiai négyes” tárgyalásait követően Minszkben rendszabályok összességét fogadták el a donbasszi konfliktus rendezése érdekében. Az aláírt megállapodás célja február 15-től a teljes tűzszünet, valamint mindkét félnek vissza kell vonnia a harci zónából a nehézfegyverzetét, ezek végrehajtása érdekében az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet végez megfigyelést a területen. Az ukrán fél február 26-án kezdte meg a haditechnikai eszközök áthelyezését. Március 1-jén a felkelők bejelentették, hogy a nehézfegyverzet elszállítása befejeződött. Mindkét fél a fegyverszünet megszegésével vádolja egymást.

Eredeti cikk: http://lenta.ru/news/2015/03/10/poroh/

süti beállítások módosítása