Szolovej

Szolovej

Sajtófőnöke magyarázta meg Jacenyuk szavait a „szovjet beavatkozásról”

2015. január 12. - Razbojnyik

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök sajtófőnöke tisztázta a kormányfő ukrajnai és németországi szovjet beavatkozással kapcsolatos szavait, amelyeket az ARD tévécsatornának adott interjújában mondott. Olga Lappo elmondása szerint az ukrán vezető Németország háborút követő felosztására gondolt - közli a BBC orosz szolgálata.

„Arszenyij Jacenyuk Németország második világháborút követő, a Szovjetunió által létrejött felosztására gondolt. Berlint még fallal is kettéosztották, hogy lehetetlenné tegyék a keleti németek nyugatra települését” – nyilatkozta Olga Lappo sajtófőnök.

Oroszországi politikusok egész sora reagált Jacenyuk szavaira, többek között Alekszej Puskov. Az Állami Duma nemzetközi bizottságának feje saját Twitterén úgy nyilatkozott, hogy „Jacenyuknak végleg elment az esze”. Az orosz felsőház ennek megfelelő bizottságát vezető Konsztantyin Koszacsev pedig az ukrán miniszterelnök kijelentését a hitlerizmus szégyenletes mentegetéseként, valamint a hősök emlékének megsértéseként értelmezte.

Németországban Jacenyuk szavait a Spiegel online kiadása gúnyosan kommentálta. „És valóban, 1942-től kezdve a szovjet csapatok szüntelenül nyomultak Nyugat felé és nem féltek üldözni a demokratikusan megválasztott birodalmi kancellár, Adolf Hitler seregét még az ukrán területeken sem. (…) Végül a Szovjetunió megsértette Németország keleti határait és benyomult annak területére is, ahogyan erre mind jól emlékszünk Jacenyuk úrral együtt”.

Január 8-án, csütörtökön a németországi látogatásán tartózkodó Jacenyuk interjút adott az ARD televíziónak, amelyben úgy nyilatkozott, hogy „Németország és személyesen a német kancellár sokat tett azért, hogy helyreállítsák a békét Ukrajnában. És azért is, hogy garantálják a stabilitást nem csak Ukrajnában, hanem egész Európában. A mostani „ukrajnai orosz agresszió nem más, mint támadás a világrend és az európai rend ellen”. „Jól emlékszünk a szovjet beavatkozásra Ukrajnában és Németországban. Ezt el kell kerülni” – tette hozzá az ukrán kormányfő.

http://lenta.ru/news/2015/01/09/yatzeniuk/?f

süti beállítások módosítása