Szolovej

Szolovej

„Most még tűrhető, de januárban nagyon rossz lesz”

2015. január 03. - Razbojnyik

A krími lakosság elektromosság, bankkártya és Ukrajnával való összeköttetés nélkül maradt

Pénteken a krími lakosságnak - amely már hozzászokott a mindennapos áramkimaradásokhoz - új problémákkal kellett szembesülnie. A nemzetközi fizetőrendszerek, a Visa és a MasterCard az amerikai szankcióknak megfelelően felfüggesztették a félszigeten működő oroszországi bankkártyák működtetését. A maga részéről Ukrajna blokkolni kezdte a Krímmel való autó- és vasúti közlekedést. A Gazeta.ru kiderítette, hogyan birkózik meg a régió lakossága a váratlan nehézségekkel.

Az év utolsó előtti hetének vége felé a krími helyzet továbbra is bizonytalan maradt. Pénteken a köztársaság fűtőanyagért és energetikáért felelős minisztere, Szergej Jegorov úgy nyilatkozott, hogy a következő héttől a villamos energia szolgáltatásában tapasztalható akadozások megszűnnek. Időközben bevezették az Ukrajnából Krímbe irányuló áramszolgáltatás kikapcsolásának napi ütemtervét.

„Még egyetlen egy panasz sem volt”

A szimferopoli vezetőségnél úgy nyilatkoztak a Gazeta.ru-nak, hogy a városban az ütemterv alapján megtervezett lekapcsolást legyezőszerűen hajtják végre. „Teljes 24 órára senki senkit nem kapcsol le – tették hozzá a központban.  Időszakosan, különböző időpontokban egy-egy órára szünetel az áramszolgáltatás ezen vagy azon a területen, de feltétlenül a város különböző részein, nem ugyanabban. Ezekben a napokban eddig még egyetlen egy panaszos hívás sem érkezett a lakosságtól.”

Mint kiderült, valójában a Krímben a villamos energia lekapcsolása korántsem az ütemterv szerint zajlik, azonban közleményről vagy bármiféle segítségről a félsziget lakossága semmit sem hallott.

„Sok munkám van, amihez elengedhetetlen a számítógép, azonban állandóan lekapcsolják a villanyt – meséli Alina Sagarova szevasztopoli lakos. Ma már lekapcsolták az elektromos ellátást 12 és 14 óra között. Utána ismét, és amikor visszakapcsolják az áramot, próbálok valamit csinálni. Már néhány napja állandóan egész napokra elmegy az áram. Ez végtelenül kellemetlen.”

„Egyelőre tűrünk”

Néhány helyen az emberek fél napokat ülnek elektromos áram nélkül. Ehhez a problémához egy másik is hozzáadódott – a helyi lakosság házaiban megszűnt a fűtés.

„Ma nem volt áram 12 és 19 óra között. Tegnap nem volt 19 és 24 óra között. Ráadásul senki sem tájékoztat minket, hogy mikor és mennyi időre fogják lekapcsolni az áramot” – mesélte a Gazeta.ru-nak Valentyin Rogoza kercsi lakos. „A helyi hatóságok mindenért Ukrajnát teszik felelőssé. A krími vezető próbál nyugtatni, azt mondja, hogy hamarosan újraindul az elektromos szolgáltatás. De nem csak a lakóházakban nincs áram. Az Úttörők Palotájában időszakosan kikapcsolják az áramot, a kórházakban szintén. Nincs fűtés, a kazán se működik. Sehogy sem lehet fűteni. Szerencsére most még 10 fok van odakint. Egyelőre tűrünk”.

A krími köztársaság rendkívüli helyzetek minisztériumának főigazgatóságán a Gazeta.ru-nak megerősítették, hogy a házak időszakosan elektromos szolgáltatás nélkül maradnak. Emellett a hivatalban biztosítottak minket, hogy a szociális létesítményekben semmiféle probléma nem tapasztalható.

„Mostanra minden szociálisan fontos objektumot (kórházakat, az életbevágóan fontos létesítményeket) elláttunk tartalék áramforrással” – mesélte a Gazeta.ru-nak Vlagyimir Ivanov, a minisztérium vezetőjének helyettese. „A tartalék áramforrások addig tartanak, ameddig a tüzelőanyag – ezek dízel és benzingenerátorok. Nem először kapcsolják ki az áramot, volt már ilyen. A mi feladatunk abban áll, hogy az elektromosság kikapcsolása ne okozzon rendkívüli helyzeteket”.

Mellesleg, a helyi lakosságot a hatalom reménykeltő nyilatkozatai nem nyugtatják meg.

„Nálunk naponta körülbelül háromszor kapcsolják le a világítást. Mindig különbözőképpen, néha három, néha fél órára. Legutóbb körülbelül négy órán át nem volt villany. A lekapcsolásról nem figyelmeztetnek, hacsak nem magad telefonálsz” – meséli a szimferopoli Jakub Umetov. „Senkit sem engednek el az iskolákból, egyetemekről. A boltok nyitva vannak: a többségében van generátor. Most még tűrhető, de januárban nagyon rossz lesz. Sokaknak van elektromos kazánjuk, de egy háznak vagy lakásnak elég egy óra ahhoz, hogy kihűljön. Az utóbbi időben a vizet is elkezdték elzárni. Habár nálunk ezzel soha nem volt probléma! Például nálam most nincs víz, és nem tudni, hogy mikor lesz”.

Egyetért vele a szintén szimferopoli Iren Novoszad-Busovszkaja.

„Nem tájékoztatják az embereket, így senki sem tudja mikor lesz” – mondja. „Az én kerületemben leggyakrabban naponta kétszer kapcsolják le az áramot: valamikor ebédidőben és este vagy éjszakára, harminc perc és három óra közötti időszakokra, mindig másképpen. Nekünk még szerencsénk van, néhány ismerősömnél előfordul, hogy egy teljes napig nincs áram; nem tudom, hogy ez mitől függ. Az iskolákkal és üzletekkel kapcsolatban semmit sem tudok mondani. Vízzel és fűtéssel szűkösen vagyunk, mivel amikor nincs elektromos áram nem működnek a szivattyúk és a kazánházak”.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője, Vlagyimir Pucskov biztosította a Gazeta.ru-t, hogy az elektromos áram lekapcsolásával kapcsolatos probléma a köztársaságban néhány napon belül meg fog szűnni, mivel „már minden kérdést megoldottak”.

Az elektromos szolgáltatás akadozásával együtt a Krímet Kijev azon döntése is felkavarta, hogy megszüntetik a félszigettel való városközi közlekedést. Ahogy az „Ukrán Vasutak” tájékoztattak, szombattól kezdve teljesen megszüntetik a levált területekre való személyszállítást és tilalmat vezetnek be a teherszállításra.

Nem lehet eljutni sem vonattal, sem autóbusszal

Azonkívül péntek este hozták nyilvánosságra, hogy az ukrán hatóságok úgy döntöttek, hogy felfüggesztik az autóbuszokkal való személyszállítást is a félsziget irányában. „Biztonsági megfontolásból december 26-tól megszűnik a szállítás a Krímbe. Mostantól fogva a gépjárműves fuvarozóknak és az autóbusz-állomások tulajdonosainak meg kell szüntetniük a jegyek árusítását és a Krími Autonóm Köztársaság területéről a szárazföldi Ukrajna területére vezető buszútvonalakon az utasok szállítását” – áll Ukrajna infrastrukturális minisztériumának közleményében.

Hogy pontosan milyen biztonsági kockázatokról van szó, azt nem közölte a hivatal.

Emlékeztetőül, a Krím Oroszországhoz való csatolásának pillanatától a szárazföldi határátkelőknél néhányszor felmerültek problémák, ám csak a teherautók vezetőinél: az ukránok állítása szerint az orosz vámhivatalnokok által megváltoztatott határátkelési szabályok miatt. Azonban néhány nap elteltével a helyzet normalizálódott és a forgalom megújult.

Ahogy pénteken az állami „Ukrzaliznicja” közölte, a Krímbe irányuló vasúti közlekedést Novoalekszejevka és Herszon állomásokra korlátozzák. Azonkívül megszüntetik a Szevasztopolból, Szimferopolból és Jevpatorijból Moszkvába közlekedő nemzetközi vonatjáratokat is. December 26-tól szintén tiltják bármely teherrakomány vasúti szállítását Ukrajnából a Krímbe.

Az amerikai szankcióknak megfelelően

Szintén december 26-án a Visa és a MasterCard fizetőrendszerek felfüggesztették a félszigeten működő oroszországi bankkártyák kezelését.

„A december 19-én a Krím ellen bevezetett 13685-ös számú amerikai szankcióknak megfelelően a Visa jelenleg nem képes felkínálni és biztosítani szolgáltatásait és termékeit a Krímben. Ez azt jelenti, hogy többé nem tudjuk támogatni a Krímben a kártyák kibocsátását és felvételét, valamint azok szolgáltatását az ATM-eknél” – közölte a fizetési operátor képviselője. Rövidesen a Visához csatlakozott a MasterCard is.

Mellesleg, az Állami Duma pénzpiaccal foglalkozó bizottságának feje, Natalja Burikina elmondta, hogy a gyakorlatban semmi sem fog változni.

„A Visa a Krímben nem is működtette ezeket a kártyákat, de facto ezek a Szberbank kártyái voltak, amelyek annak belső hálózatában működtek. Ezért maga a Visa nem működtette a Krímben ezeket a kártyákat” – hangsúlyozta Burikina.

Az Inveszttorgbank igazgatóságának elnökhelyettese, Szvetlana Kroskina úgy gondolja, hogy a Visa és a MasterCard működésének megszűntetésével a helyzet különösen kellemetlen lesz azok számára, akik rövid időre – pl. pár hónapra vagy az újévi szünidőre - érkeztek a Krímbe.

„Az oroszországi bankok ki fognak jönni ebből a szituációból”

Az egyik, szankciók alá eső bankhoz közel álló beszélgetőtársunk arról beszél, hogy az „Oroszország” és az SZMP bankok kártyái (mindkettőt érintették a szankciók) már használhatóak a Krímben. „Őszintén szólva, az orosz bankok ki fognak jönni ebből a szituációból, a technológia ezt lehetővé teszi. Azoknál a bankoknál, amelyek ott működnek, az oroszországi kártyák használhatóak lesznek a Krími Köztársaságban” – állítja.

Az Gazeta.ru néhány forrásának elmondása szerint ezt még az orosz bankok között a nyáron létesített belső rendszer teszi lehetővé, úgyhogy az oroszországi kártyák tulajdonosai valószínűleg nem maradnak pénz nélkül az ünnepekre, habár a készpénzfelvétel jelentősen megnehezülhet.

A krími lakosság teljes körű kiszolgálása valószínűleg csak a bankkártyák nemzeti rendszerének (NSZPK) az elindításával valósítható meg: enélkül a kártyák nem fognak működni az ottani kereskedelmi hálózatokban, habár ez a rendszer a régióban jelenleg nem olyan fejlett, mint Oroszországban.

„Nem mondhatjuk, hogy a határozat összeomlást fog előidézni a Krím gazdaságában. Az NSZPK képes lesz a kártyák működtetésére a MasterCard és a Visa nélkül is. Aligha valószínű, hogy a nem költségvetési szférában dolgozó krímieknek jelenleg van kártyájuk” – mondja a Nemzeti Fizetési Szabványintézet Nonprofit Partnerségi bizottságának elnöke, Viktor Utkin.

A szakértők véleménye szerint az NSZPK krími üzembe helyezése már az év elején várható.

„Január 15-től néhány oroszországi bank elkezdi a tranzakciók folyamatos feldolgozásának tesztelését az NSZPK-n belül bármely régió területén, úgyhogy a rendszer krími bevezetése hamarosan bekövetkezik” – mondta az NP NPSZ igazgatóságának elnöke, Alma Obajeva.

Eredeti cikk: http://www.gazeta.ru/social/2014/12/26/6361253.shtml

süti beállítások módosítása