Szolovej

Szolovej

Porosenko Putyinhoz: „Kérem, vonja ki csapatait a területemről”

2014. december 12. - Razbojnyik

Az ukrán elnök ismét azt követelte Oroszországtól, hogy az zárja le a határt, valamint megígérte, hogy ebben az esetben néhány héten belül békét teremt Kelet-Ukrajnában.

Pjotr Porosenko ukrán elnök követelte Moszkvától az orosz-ukrán határ lezárását, mivel úgy gondolja, hogy ez elhozná a békét keleten. Ezt Melbourne-ben jelentette ki a Tony Abbott-tel, ausztrál miniszterelnökkel tartott közös sajtóértekezleten. „Kérem, vessen véget a tűznek. Kérem, engedje el a túszokat. Kérem, vonja ki csapatait a területemről!” – idézi kiáltványát az AFP. „Kérem, zárja le a határokat, én pedig megígérem, hogyha ön lezárja a határokat, akkor egy, két, három hét leforgása alatt Ukrajnában béke és stabilitás lesz. Mindez ilyen egyszerű” – jelentette ki. A határok lezárásához valamint a határok mögötti kontroll megteremtéséhez Kijev tavasz óta ragaszkodik. Október 9-én Daniel Baer, az Egyesült Államok EBESZ-képviselője kijelentette, hogy a szervezet megfigyelőinek csak a határ 1 km-nyi szakaszához van hozzáférésük. Baer szavai szerint a határ orosz oldaláról Gukovo és Donyeck határállomásokhoz van hozzáférésük. Ugyanakkor az ukrán fél az adott pillanatban kb. 300 km-nyi határszakaszt nem tart irányítása alatt.

Az ukrán elnök pontosította, hogy országa „nem csak a saját függetlensége, nem csak a területi egység érdekében folytat háborút. Mi a szabadságért, a demokráciáért és a békéért vívunk háborút.” Porosenko biztos benne, hogy „az egész civilizált világ, az Európai Unió, Ausztrália, Kanada, az Egyesült Államok, Japán, az egész világ Ukrajna mellett áll.” Emellett még felszólította Oroszországot, hogy tartsa be a szeptember 5-i minszki megegyezés feltételeit.

Abbott megerősítette Ausztrália Ukrajna iránti szolidaritását.

Az AFP hangsúlyozza, hogy a donbasszi régiók – tehát a tűzvonalban elhelyezkedő területek – lakosságával folytatott megbeszélések megerősítik, hogy egyelőre teljesen betartják a tűzszüneti megállapodást. Az ügynökség Ukrajna védelmi minisztériumának képviselőjét, Andrej Liszenkot is idézi, aki elmondta, hogy kedden, december 9-én az ukrán erők semmiféle veszteséget nem szenvedtek hosszú idő óta először. A nap folyamán a katonák 16 lövést jegyeztek fel. Az első olyan nap után, amikor egyetlen lövés sem lesz, az ukrán erők elkezdik elszállítani a nehézfegyverzetet a frontvonalról, ígérte az ukrán politikus. Az EBESZ-misszió beszámolójában jelentik, hogy december 9-én a megfigyelők nem regisztráltak egyetlen alkalmat sem, amikor a luganszki  területen fegyvert alkalmaztak volna, nem hallottak sem lövést sem robbanásokat Donyeckben, de megfigyeltek tüzérségi tüzet Sznyezsnyijben (donyecki terület). A megfigyelők azt is jelentették, hogy 30 km-nyire délkeletre Donyecktől a város irányába haladó haditechnikai eszközök oszlopát látták ismertetőjelek nélkül.

A megbeszélések lehetőségéről a Donyecki Népköztársaság Népi Tanácsának elnöke, Andrej Purgin szerdán azt mondta az AFP-nek, hogy a felek folytatják a lehetséges tárgyalások dátumának megbeszélését és azok napirendjét, és ő úgy gondolja, hogy a találkozót pénteken tarthatják meg. Denyisz Pusilin kijelentette, hogy feltétlenül meg kell állapodni a régió kijevi gazdasági blokádjának megszüntetéséről.

 

Ausztrália szenet és uránt exportálhat Ukrajnába

Korábban Ausztrália felajánlotta a Nemzetközi Valutaalapnak, hogy 97,6 millió dolláros hitelcsomagot nyújt Ukrajnának, amellyel az ország gazdasági megreformálását szeretné támogatni, továbbá még egy millió dollár humanitárius segélyt a Nemzetközi Vöröskereszt keretein belül, hangsúlyozzák Abbott nyilatkozatában. Korábban közölte, hogy nem halálos fegyvereket szállítanak Ukrajnába, illetve, hogy nagykövetséget szándékoznak nyitni a kelet-európai országban.

Eredeti cikk: http://www.vedomosti.ru/politics/news/37185231/poroshenko-putinu-pozhalujsta-vyvedite-vojska-s-moej

süti beállítások módosítása