Szolovej

Szolovej

Nazarbajev az oroszok által kifosztott Kazahsztánról beszélt

2016. december 06. - Razbojnyik

Nurszultan Nazarbajev kazah elnök arról beszélt, hogy amikor Kazahsztán területe a gyarmatosító Oroszország része volt, akkor „a föld minden kincsét kivitte” a cári adminisztráció – írja a Lenta.ru. „A cári Oroszország idejében a föld minden kincsét kivitték, nekünk meg itt hagyták a feltúrt földet és arra kényszerítettek minket, hogy port nyeljünk. Országunk belsejében még utak sem voltak. De most látták, hogy milyen vasutat indítottunk útjára? Korábban nem volt ilyen, hiszen gyarmat voltunk” – mondta Nazarbajev az „Altin szapa” elnöki díj győzteseinek kitüntetésén.

Azt is hangsúlyozta, hogy köztársasága gazdasági tekintetben is fejlődik. „Nem állunk meg: gigantikus vállalkozásokba kezdünk, új munkahelyeket hozunk létre, modern gyárakat. Ki csinál most ilyet a világban? Melyik állam? Nincs ilyen.” – mondta.

Ezen felül kifejezte meggyőződését, hogy Kazahsztánban egy „nagy nép” él. „Önök pedig mindannyian ennek a képviselői” – fordult a jelenlévőkhöz.

November 25-én Nazarbajev kijelentette, hogy nem látja szükségesnek a főváros nevének megváltoztatását. Korábban, szintén novemberben Kuanis Szultanov parlamenti képviselő javasolta, hogy nevezzék át Asztanát oly módon, hogy az tartalmazza Nurszultan Nazarbajev nevét.

Nazarbajev több mint húsz éve vezeti Kazahsztánt. Elnökké választása előtt a helyi kommunista párt központi bizottságának első titkára volt, jelenleg negyedik elnöki ciklusát tölti. Nazarbajev magáénak tudhatja a „nemzet vezetője” címet, amely garantálja családja számára a büntetőeljárások alóli mentességet, valamint büntetéssel fenyegeti azokat, akik „befeketítik” életrajzát.

süti beállítások módosítása