Szolovej

Szolovej

Asszonyaikat küldték el az ukrajnai cigányok holmijaik összeszedésére

2016. augusztus 30. - Razbojnyik

Néhány cigány visszatért az ukrajnai Ogyesszkaja területen található Loscsinovka faluba, hogy összeszedjék a holmijaikat. A településen előzőleg megtámadták a helyi romák házait, így rendőrségi védelem alatt mehettek csak vissza - számolt be az eseményről a Besszarabija INFORM.

A kiadvány tudósítása szerint a cigányok három nőt és egy gyereket küldtek el a csomagokért, akik csak egy házból vitték el az ingóságokat. Ezalatt az udvart rendőrök és a "Vihar" nevezetű különleges zászlóalj harcosai védték, ám a csomagok berakodását a település vezetője, Viktor Paszkalov felügyelte.

A helyi lakosság nem akadályozta a kilakoltatást. A nők felpakolták a csomagjaikat egy teherautóra, melyet a városi tanács biztosított a számukra, majd taxit hívtak és sietve elhagyták a települést. Ezalatt rendőrök kísérték őket.

A Besszarabija INFORM értesülése szerint az ukrajnai romák nem kormányzati társadalmi szervezeteinek szövetsége korábban a Legfelsőbb Rada emberi jogi megbízottjához, Valerij Lutkovszkijhoz fordult. A szövetség tagjai azt követelték, hogy a helyzetet vonják parlamenti ellenőrzés alá a loscsinovkai események folyamán károsult cigányok szabadságának és jogainak védelmében.

A cigányok augusztus 28-án hagyták el házaikat, miután a helyi lakosok megtámadták azokat. Még aznap korábban megközelítőleg 300 ember lerombolt hat vagy hét házat, melyekben tizenkét cigány család élt. A falusiak kritikával illették a rendőröket is a cigányok irányában tanúsított tétlenségük miatt, akik a loscsinovkaiak elmondása alapján tolvajlással és drogkereskedelemmel foglalkoznak. A zavargások kiváltó oka az volt, hogy ismertté vált egy cigány férfi letartóztatása, akit egy helyi lakos nyolcéves lányának megölésével gyanúsítanak. Felmerült, hogy a tettes meg is erőszakolta áldozatát, ám ez még nem bizonyított.

A gyerek holttestét, augusztus 26-án találták meg egy elhagyatott házban a falu szélén. A rendőrség egy húszéves helyi férfi gyanúsít a gyilkossággal.

 

Eredeti cikk: https://lenta.ru/news/2016/08/30/ukraina_cygane/

süti beállítások módosítása