Szolovej

Trump a Krím visszaadását várja Oroszországtól

2017. február 14. - Gorek

Donald Trump amerikai elnök az ukrajnai konfliktus visszaszorítását és a Krím visszaadását várja Moszkvától. Ugyanakkor arra számít, hogy jó viszonyt fog ápolni a Kremllel – nyilatkozta a Fehér Ház sajtótitkára, Sean Spicer febrár 14-én.

James Mattis amerikai védelmi miniszter korábban úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy a NATO-nak feltétlenül alkalmazkodnia kell az új kihívásokhoz, melyek a Krím annektálását követően alakultak ki. Elmondása szerint 2014 kritikus évvé vált a szövetség és Moszkva viszonyában, „a partnerségre vonatkozó remények hiábavalónak bizonyultak”. A Pentagon vezetője a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek találkozója előtt adta nyilatkozatát. A találkozót február 15-16-án tartották meg Brüsszelben.

Az Oroszországi Föderáció 2014 februárjának végén – márciusának elején annektálta a Krímet. Az orosz speciális egységek katonái felségjel nélküli egyenruhában körülzárták a Krími Autonóm Köztársaság Legfelsőbb Tanácsának és Minisztertanácsának épületeit, ezt követően pedig ellenőrzésük alá vonták a félsziget területét. Március 16-án megtartották a Moszkva által kezdeményezett népszavazást a Krím státuszáról, amelynek értelmében az ukrán régiót Oroszországhoz csatolták.

2016 decemberében az ENSZ Közgyűlése elfogadott egy határozatot, amelyben Oroszországot „megszálló hatalomként” jelölték meg, a félszigetet pedig „ideiglenesen megszállt” területként.

dw.com