Szolovej

Putyin telefonbeszélgetést folytatott Trumppal

2016. november 14. - Razbojnyik

Vlagyimir Putyin telefonbeszélgetést folytatott a frissen megválasztott Donald Trumppal – írja a ria.ru a Kreml sajtószolgálatára hivatkozva. A közlemény szerint Putyin még egyszer gratulált amerikai kollégájának a választásokon elért sikeréhez, és kifejezte jókívánságait, hogy Trump sikerrel hajthassa végre választási programját. Az orosz elnök kifejezte készségét az új adminisztrációval való párbeszédre „az egyenjogúság, a kölcsönös tisztelet és az egymás belügyeibe való be nem avatkozás alapján”.

Egyetértettek abban, hogy jelenleg az orosz-amerikai kapcsolatok egy nehéz időszakon mennek keresztül és megfogalmazódott, hogy aktívan fognak dolgozni a viszony normalizálásán. A beszélgetőpartnerek hangsúlyozták a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok fejlesztésének, valamint a nemzetközi terrorizmus elleni harcban kifejtett erőfeszítéseik egyesítésének fontosságát.

Putyin és Trump megállapodtak abban, hogy telefonon keresztül tartani fogják a kapcsolatot, és szó volt arról is, hogy személyesen is találkozni fognak. A találkozó előkészítésével a felek képviselői foglalkoznak majd.

Korábban egy a Wall Street Journalnak adott interjújában Trump elmondta, hogy „csodálatos” levelet kapott Putyintól. Az orosz elnök sajtótitkárának, Dmitrij Peszkovnak az elmondása alapján az üzenetben az orosz államfő gratulációja állt.