Szolovej

Szolovej

Lukasenko szerint túl sok probléma merült fel az orosz-belorusz kapcsolatokban

2016. szeptember 21. - Razbojnyik

Alekszandr Lukasenko úgy gondolja, hogy a Belorusszia és Oroszország közti szövetség építése közben "túlságosan sok probléma" vált megfigyelhetővé, valamint a két ország viszonyának fejlődésével sincs megelégedve a belorusz elnök írja a Ria Novosztyi.

Korábban Lukasenko kijelentette, hogy Minszknek és Moszkvának az eurázsiai térség mély integrációjával kell meghatározniuk önmagukat. Elmondása alapján a belorusz fél nem zárja ki az integrációs projektekben való részvételének optimizálását. Ugyanakkor, ahogy az elnök hangsúlyozta, ez a nyilatkozat nem jelenti azt, hogy Belorusszia "valamely tervben" csökkenteni fogja részvételét.

"Nem haladunk, már jónéhány hónapja nem tudunk megállapodni a gáz áráról. Emiatt Oroszország csökkentette a Belorussziába szállítandó olaj mennyiségét. Ezt nyomásgyakorlásként fogjuk fel, én azonban nem fogom tűrni a nyomást, ahogyan a beloruszok sem" - mondta Lukasenko a belorusz-orosz Szövetségi Állam államtitkárával, Grigorij Rapotával való találkozóján.

Azt is kijelentette, hogy "az Oroszországba szállított árukat blokkolják, különösen az élelmiszeripari termékeket, amelyeket az Európai Unió felvásárol és kész is felvásárolni, ám Oroszországban ezek valamiért nem elég minőségiek".

"Világos, hogy amikor minőségi árut szállítunk Oroszországba elfogadható áron, akkor megrövidítjük az oroszországi mezőgazdasági oligarchákat. Ők nyomást gyakorolnak a kormányra, a kormány pedig kiadja a tiltó parancsot a Rosszelhoznadzor mindenféle hivatalnokának és így tovább... Ebből már nagyon elegünk van. Tovább így nem lehet folytatni" - folytatta a belorusz vezető.

Elmondása szerint a múlt évvel összevetve az országok közötti áruforgalom 10%-al esett. "Mindig büszkék vagyunk arra amit hozzátettünk. Elkezdtünk nagyobb volumenben szállítani Oroszországba, de a felével alacsonyabb áron. Hol jövedelmező ez Belorussziának? Gyakorlatilag sehol" - hangsúlyozta Lukasenko.

Arról is beszélt, hogy "nem csak a két állam közötti integráció kapcsán merül fel túl sok kritika, hanem az Eurázsiai Gazdasági Unió szintjén is".

"Jelenleg nagyon figyelmesen elemezzük az Eurázsiai Gazdasági Unióban való részvételünket. Ha így fog folytatódni... Miért fizessek azért, hogy Moszkvában tartsak felsőosztályú belorusz specialistákat. Jobb munkát találunk nekik itt. Azokkal a döntésekkel pedig, melyeket ott elfogadnak, egyetértünk, mivel gyakorlatilag nincsenek ilyenek.  Mindent megszegünk, amiben megegyeztünk [az Eurázsiai Unióban - a szerk.]" - tette hozzá a belorusz elnök.

Lukasenko arra kérte Rapotát, hogy "az orosz kormány és elnök szintjén aktívabban álljon ki Belorusszia és Oroszország közös érdekeiért, abból a célból, hogy valahogy haladhassanak előre".

 

süti beállítások módosítása