Szolovej

Szolovej

Gudim, a szovjet kísértetváros

2017. október 22. - Gorek

Gyakran nyomasztó érzés egy elhagyatott város látványa, ám a most bemutatott település valószínűleg ellentmondásos érzéseket fog kelteni. Gudim, a csukcsföldi szovjet város valójában egy titkos katonai létesítmény volt, mindössze 200 kilométerre Amerikától.

Gudim csak az egyik a titkos város megnevezései közül. A katonai bázist hivatalosan gyakran Andir-1-nek nevezték. Az itt elhelyezett szovjet nukleáris támaszpontnak kellett volna elpusztítania a fél amerikai kontinenst a helyzet kiéleződése esetén. Kívülről teljesen hétköznapian néz ki: néhány kétemeletes ház, iskola és kereskedelmi központ, melyek mostanra teljesen elhagyatottak és félig elpusztultak. Gudim legfontosabb része azonban a föld alatt található – egy gigantikus, sokszintes létesítmény, ahol a rakétákat és a fűtőanyagot tárolták.

Gudim egyike volt a Szovjetunió 15 titkos vagy zárt városainak. A térképen nem jelölték és a külföldieknek a legszigorúbban tiltották, hogy ide utazzanak. A települést az 1950-es években építették, 1961-től körülbelül 5 000 ember élt itt, katonák és családjaik. A bázison három közép-hatótávolságú rakétakomplexum volt található. Atomháború esetén innen támadták volna meg az Egyesült Államok nyugati részeit.

A földrajzi távolság és a titkos státusz ellenére a helyiek elégedettek voltak a gudimi körülményekkel. A fizetések magasak voltak és semmiben sem szenvedtek hiányt, a kereskedelmi központban volt minden, amelyről a Szovjetunió egyéb városaiban csak álmodoztak.

A nukleáris fegyvereket 1986-ban elszállították, utána a város egy ideig hagyományos katonai bázisként funkcionált, majd 2002-ben teljesen elnéptelenedett.

www.kulturologia.ru

süti beállítások módosítása